Ο γιος του μυθικού βασιλιά της Θράκης Κασσάνδρου, Έβρος κίνησε την οργή της μητριά του γιατί δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της. Όταν αυτή τον κατηγόρησε στον πατέρα του, έπεσε στον ποταμό Ρόμβο και πνίγηκε. Έτσι ο ποταμός πήρε το όνομα Έβρος και από αυτόν και ο Νομός Έβρου.
![]() |
Η Νίκη της Σαμοθράκης |
Το 1151-52 ο Βυζαντινός πρίγκιπας Ισαάκιος Κομνηνός, γιος του Αλεξίου Α’ του Κομνηνού ιδρύει το μοναστήρι της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας στη θέση Βηρός. Με τα χρόνια γύρω του θα αναπτυχθεί μια ολόκληρη πόλη οι σημερινές Φέρες. Το 1341 ο διεκδικητής του Βυζαντινού θρόνου Ιωάννης Καντακουζηνός, στέφεται αυτοκράτορας στο Διδυμότειχο ως Ιωάννης Στ’.
Παναγία Κοσμοσώτειρα Φερών |
Στα νεότερα χρόνια, από τον 18ο αι. και μετά, το αστικό ελληνικό στοιχείο ανθεί οικονομικά και πνευματικά, γεγονός που φαίνεται έντονα στην κοσμική και εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και τέχνη. Ίχνη αυτής της ακμής μπορεί κανείς να συναντήσει στην πόλη του μεταξιού, το Σουφλί, στον παραδοσιακό οικισμό των Μεταξάδων, στο Διδυμότειχο και σε άλλους μικρότερους οικισμούς.
![]() |
Φάρος Αλεξανδρούπολης |
Ο Έβρος, από την Σαμοθράκη έως το βόρειο άκρο του, έχει περιοχές με σπουδαίο θρησκευτικό ενδιαφέρον, αρχαιολογική αξία και σπάνιο φυσικό κάλλος (διεθνώς προστατευόμενοι βιότοποι), οι οποίες προσφέρονται απλόχερα στον επισκέπτη.
Επιμέλεια: Γ.Κ.Τσακμάκης